Krydrede ovnbagte squash

Mindless eating

Vi har allesammen hørt om Mindfull eating, som meget kort sagt er, hvor fokuset ligger på nærvær, nydelse og tilstedeværelse, og hvor man er i nuet imens der spises. Mindless eating er mindfull eatings modpart, og er betegnet som de forskellige forhold der kan have betydning for hvad og hvor meget, vi indtager i løbet af en dag. Det kan være omgivelsernes betydning, madens betydning og mavens betydning. 

Omgivelsernes betydning, er den atmosfære du befinder dig, de mennesker du spiser sammen med (eller måske spiser du alene), de distraktioner der måtte være undervejs i måltidet og tilgængeligheden og bekvemmeligheden af maden.

Har du lagt mærke til, hvordan belysningen på restauranter ofte er varm, blød og dæmpet? Undersøgelser viser at atmosfæren har stor betydning for hvor længe vi spiser, og dermed hvor meget vi spiser. Er der omvendt en stærk og direkte belysning, så spises der ofte i kortere tid, men dog den samme mængde, fx hos McDonalds, hvor der er jævn strøm og det netop gælder om at få folk videre, så der er plads til nye gæster. Andre faktorer som baggrundsmusik og dufte har også en afgørende rolle for atmosfæren. En anden ting der er god at være opmærksom på, er om du spiser alene eller sammen med andre. Undersøgelser viser, at vi bliver påvirket i både valg og mængde af mad der indtages, når vi spiser sammen med andre, og at der indtages op til 30% mere mad, end hvis vi spiser alene. Det er som oftest kun hvis vi føler os uvant eller på udebane at vi spiser mindre, da vi ofte bliver mere selvbevidste. Distraktioner som fx at læse bøger, se tv, sidde ved computeren eller køre bil mens vi spiser er også en dårlig ide, da vi ikke er opmærksomme på hvornår vi er mætte, og derved spiser mere end planlagt.

Madens betydning har også stor indflydelse på, hvor meget vi spiser. Ikke kun at maden smager godt, og ser indbydende ud, men vi spiser også mere hvis maden står foran os, og hvis der er stor variation i maden. Altså når vi kan se maden, så spiser vi mere af den, fordi vi konstant bliver mindet om at den er der. Sukkerholdige og fede madvarer tricker en lyst (både bevidst og ubevidst), som gør at vi tygger kortere tid på maden, og dermed synker det hurtigere, og det gør i sidste ende at vi ikke nær så hurtigt registrerer at maven er fuld, og igen er der mulighed for at spise for meget. Vi kender allesammen til det at være ude at spise.. der er buffet.. duften rammer næsen.. maven reagerer ved at begynde at rumle.. spytsekretionen øges.. samtlige retter ser indbydende ud, og appetitten vokser.. tallerkenen virker for lille.. maden bliver stablet, for at slippe for at gå flere gange.. Samtidig, er mange også vokset op med at der skulle spises op, af det der er øst op på tallerkenen… men jeg må hellere gå én gang mere, for jeg nåede ikke at smage… … Og der er jo også dessert…

Det er meget individuelt hvad der får en person til at stoppe med at spise. Nogle er opmærksom på kalorier, nogle føler mæthed, andre vil føle overmæthed, og en lille del føler sig bare “bundløs”, og kan blive ved. Hvis man vil opnå vægttab og ikke er interesseret i at tælle kalorier, så er tallerkenen som oftest det visuelle referencepunkt. Kan i se forskel på disse tallerkener?

To tallerkener visuelt bedrag

Lad os antage at dette er to størrelser af tallerkener, med to portioner mad. Portionen til højre syner større end den til venstre, men i virkeligheden er de lige store.

optisk bedrag streger

eller stregerne her.. For øjet ser de forskellige ud, men faktisk er de lige lange. Vi har tendens til at undervurdere, hvad vi putter på tallerkenen, og derfor kan det være en fordel at vælge en tallerken i en mindre størrelse, for at undgå at indtaget af mad bliver for stort. Som almindelig vægttaber der ikke går op i kalorier, har øjet nemmere ved at vurdere volumen, og den mindre tallerken hjælper kognitivt til at tage en mindre portion. Undersøgelser viser at vi har tendens til at spise 31% mindre, hvis vi får det serveret på en mindre tallerken.

En situation fra hverdagen – Biografturen!

En biograftur er ofte lig med en bestemt spiseadfærd, hvor der ses mange elementer fra mindless eating. Fristelserne er mange, og der er noget for enhver smag. Der købes snacks og drikkelse (stemning), fyld selv slik-poserne er ændret fra at være trekantet, til at være flade i bunden (optisk illusion), så slikket syner af mindre, plus at slikket varierer meget i størrelse, farve og smag, altså der er mange valg der skal tages på de få meter slikket fylder (tilgængelighed, appel og variation). Du  bliver ført igennem hele butikken, før du får lov til at betale, samtlige dufte bliver registreret (sanser). Du når sal nr. 2, og belysningen er mørk, du sætter dig til rette sammen med de personer du er afsted med (atmosfære og fællesskab), kan dufte popcorn fra de andre menneskers bægre omkring dig, og der er en selvskrevet forventning om hygge på højt plan (social aspekt). Reklamerne begynder, og du begynder at spise af slikket, popcornene, chokoladen ect. Uden at du tænker videre over det (distraktion), nu begynder filmen….. og hvor faen blev popcornene af!?

popcorn

Er du en af de mange danskere der ønsker et vægttab, er det derfor en god ide at have i mente, hvad der kan have indflydelse på dit indtag af mad. De konstante fristelser vi møder dagligt giver øgede frigivelse af signalstoffer, der øger følelsen af velvære og belønning, og det at være opmærksom på alle disse faktorer for, hvad der kan øge indtaget i løbet af en dag, kan hjælpe godt på vej til at smide de overflødige kilo.

Hav en dejlig dag!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Krydrede ovnbagte squash